chillhouse
Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej
Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej
Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej
Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej
Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej

Portfolio | Zespół apartamentowy w zabudowie szeregowej

Projekt budynku zespołu apartamentowego wykonany został z myślą o stworzeniu sześciu komfortowych mieszkań w bardzo ścisłym i zabudowanym zespole mieszkaniowym, jakim jest osiedle Słowiańskie w Świdnicy.

Istniejąca zabudowa narzuciła niejako rodzaj typologii. Powstała zatem zwarta, niewielka ale dynamiczna bryła szeregu, w którym na dwóch wysokich kondygnacjach (ponad 280 cm) umieszczono ów sześć apartamentów
o powierzchniach 115-125 m2. Budynek częściowo przylega do istniejącego obiektu dwu-rodzinnego, który zdefiniował wysokość nowej zabudowy, a także nachylenia dachu.

Nowy obiekt jest bardzo nowoczesny, a jego charakter podkreślają proste w formie lukarny, które jednocześnie sygnalizują strefę wejściową, a dzięki użyciu okien kolankowych cały budynek nie dominuje nad otoczeniem. Zespół nie posiada garaży, a jedynie miejsca postojowe zlokalizowanych przy strefach wejściowych co pozwoliło zachować oddech w tak mocno zabudowanym środowisku mieszkaniowym. Jedynym zadaszonym miejscem postojowym jest element przy południowo-zachodniej elewacji. Stanowi on lekką i rozciągniętą formę zadaszenia, będącą jednocześnie tarasem dla mieszkania znajdującego się na górnym piętrze.

Czysta forma obiektu doskonale wpasowuje się w krajobraz, a istniejący zespół zyskał świeżości i dopełnienia.

Informacje
  • Powierzchnia: 755 m2
  • Projekt: 2009-2010
  • Realizacja: 2010
  • Inwestor: MARPOL Sp z o.o.
  • Lokalizacja: Świdnica, ul. Serbska 7
  • Foto: chillHouse


chillHouse
architektura: +48.600.641.535, design: +48.608.053.186, management: +48.608.444.207
ul. Hercena 8/5, 50-453 Wrocław, Poland
e-mail: biuro@chillhouse.pl

Copyrights © chillhouse 2007-2010.
Wszystkie prawa zastrzeżone.