chillhouse
Opolski Teatr Lalki i Aktora
Opolski Teatr Lalki i Aktora
Opolski Teatr Lalki i Aktora

Portfolio | Opolski Teatr Lalki i Aktora

Koncepcja zakłada, iż zmodernizowany budynek siedziby teatru lalki i aktora stanie się zauważalnym miejscem w tym obszarze miasta, noszącym cechy wysokowartościowej przestrzeni publicznej – odrębnej i elastycznej. Najważniejszą cechą nowego obiektu ma być mocna i prosta bryła, dzięki której budynek stanie się zauważalnym i wydobędzie go z chaosu otoczenia. Ekrany z informacją wizualną umieszczone po prawej stronie budynku mają informować przechodniów o wydarzeniach artystycznych w teatrze. Dodatkowym celem zamierzenia było stworzenie "zamkniętej" przestrzeni wewnętrznej, łączącej dwa budynki teatru we wspólną otwartą przestrzeń odciętą od ruchu ulicznego. Dzięki temu założeniu wnętrze będzie stanowić żywy organizm, który pozytywnie będzie oddziaływał na przyszłego widza, a także uczestnika innych imprez kulturalnych. Miejsce to ma posiadać indywidualny charakter i być miejscem spotkań łączącym ludzi sztuki i jej sympatyków. Założono, że podczas festiwalu będzie to miejsce gdzie powstaną ciche, zielone "ogródki".
Wejście główne znajdujące się od strony ul. Aleksandra Kośnego ma być silnym znakiem wizualnym. Dlatego powstało w formie bramy, która jest jednocześnie zadaszeniem nad wejściem do budynku. Powstały podcień tworzy miejsce, gdzie każdy możne przysiąść na długiej ławce i zorientować się w aktualnym repertuarze oraz zapowiedziach. Wejście to rozcina bryłę teatru na dwie części, podkreślając zabytkowy układ poprzedniej elewacji. Rozcięcie budynku przechodzi w świetlik na całej długości doświetlając komunikacje wewnątrz i hol oraz łączy korytarz z obszernym foyer. Przestrzeń teatru została wykreowana z dużym naciskiem na klarowny podział funkcjonalny i rytm pracy teatru. Ogólnodostępna strefa teatru dostępna dla ludzi w godzinach porannych- kasy, biuro organizacji widowni, sala wielofunkcyjna jest zorganizowana w przedniej części obiektu, blisko wejścia, zaś hol sali widowiskowej wraz z szatnią i toaletami w tylnej części. Aby odciąć sale widowiskową od reszty budynku przewidziano roletę na wysokości schodów.

Informacje
  • Powierzchnia użytkowa: 390 m2
  • Projekt: 2009, Projekt konkursowy
  • Inwestor: Opolski Teatr Lalki i Aktora im. Alojzego Smolki, Opole
  • Lokalizacja: ul. Augustyna Kośnego 2a, 45-056 Opole
  • Foto: chillHouse


chillHouse
architektura: +48.600.641.535, design: +48.608.053.186, management: +48.608.444.207
ul. Hercena 8/5, 50-453 Wrocław, Poland
e-mail: biuro@chillhouse.pl

Copyrights © chillhouse 2007-2010.
Wszystkie prawa zastrzeżone.