chillhouse
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.
Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.

Portfolio | Whitehouse. Dom w zabudowie szeregowej.

Dom w zabudowie szeregowej pochodzi z połowy lat 50-tych. Założenie urbanistyczne, w którym znajduje się zabudowa oraz architektura są pod ochroną konserwatorską. Projekt obejmował pełną przebudowę i aranżację wnętrz. Cały dom oraz najbliższe otoczenie były w dobrym stanie technicznym, jednak bardzo mocno zaniedbane. Budynek nie posiadał żadnych izolacji, miejscowo widoczne były ślady spracowania i zawilgocenia. Pewne elementy musiały ulec rozebraniu i powtórnemu odtworzeniu, jak na przykład schody wejściowe, tarasowe, ogrodowe czy taras. Dom wyposażyliśmy w nową izolację, drenaż i posadzki. Dodatkowo wraz z inwestorem ustaliliśmy zakres wyburzeń i całkowitej adaptacji piwnicy na pomieszczenia użytkowe - mieszkalne.

Dla zachowanie jednolitości i czystości architektury oraz dlatego, że dom jest pod ochroną konserwatorską zdecydowaliśmy, iż fasada frontowa nie ulegnie zmianom. Natomiast dla polepszenia jakości pomieszczeń i estetyki elewacji ogrodowej powiększyliśmy otwory okienne, jednak staraliśmy się nie przekroczyć skali. Dobudowaliśmy wykusz na piętrze, który od strony ogrodowej jest całkowicie przeszklony, a z boku stanowi monolityczną bryłę.
W elewacji frontowej i ogrodowej okna w większości są zlicowane z elewacją. Zminimalizowaliśmy wielkość ram okiennych, dzięki czemu uzyskaliśmy większe płaszczyzny szklenia. Niewielkie powiększenie otworów okiennych dały wnętrzu więcej światła i więcej przestrzeni. Zabieg ten był bardzo potrzebny, gdyż pomieszczenia domu są dosyć niskie i niewielkie. Budynek posiada dwie kondygnacje użytkowe, a pod całym domem mieści się piwnica z oknami. Łączna powierzchnia użytkowa domu wraz z piwnicą to 136,57 m². Zastana przez nas powierzchnia użytkowa (bez piwnic, gdyż w pierwotnym stanie nie nadawały się do zamieszkania) stanowiła jedynie 81 m².

Z powodu niewielkiego metrażu domu postanowiliśmy powiększyć przestrzeń adaptując piwnice. Pierwotnie piwnica była wykorzystywana wyłącznie jako pomieszczenia techniczne. Wysokość pomieszczeń nie uległa zmianie, mimo wykonania nowych posadzek na gruncie, posiadających pełną izolację przeciwwodną i termiczną. W części przestrzeni piwnicznej zorganizowaliśmy pomieszczenia gospodarcze – techniczne, pralnię z toaletą dla gości,
w drugiej części znajdują się pomieszczenia dla gości, a także jako przestrzeń multimedialna. Dodaliśmy nowe otwory okienne w piwnicy, które wpuściły znacznie więcej światła. Wnętrze pomieszczeń piwnicy stanowi minimalistyczny charakter, a podłogę pokryła posadzka żywiczna w kolorze jasno- szarym. Przestrzeń pod tarasem uległa generalnej przebudowie ze względów technicznych: wymieniliśmy strop pod tarasem, wykonaliśmy pełną izolację poziomą i pionową ścian, wykończyliśmy ściany od wewnątrz tynkami renowacyjnymi, wykonaliśmy nowe posadzki, powiększyliśmy otwór drzwiowy i okienny. Wszystkie zabiegi, jakie wykonaliśmy w piwnicy miały na celu nie tylko powiększyć przestrzeń użytkową, ale również podnieść komfort cieplny budynku.

Wnętrza domu nie są standardowe. Nam, jako projektantom i inwestorowi zależało na stworzeniu specyficznego, nowoczesnego klimatu. Użyliśmy głównie białego koloru do wykończenia przestrzeni mieszkalnej. Jedynie dodatki
i elementy ruchome w jakimś stopniu wprowadziły kolor. Parter domu stanowi otwarta przestrzeń funkcjonalna - dzienna. Żywiczna posadzka w kolorze białym została wylana na całej powierzchni, dzięki czemu uniknęliśmy progów i listew przypodłogowych. Na pierwsze piętro, gdzie mieszczą się sypialnie, prowadzą monumentalne betonowe schody. Dla dodania efektu ciepła podłogę wykończyliśmy białą wykładziną dywanową. Dom wyposażyliśmy w inteligentny system elektroniczny, system alarmowy i elektryczny, który był wymogiem inwestora. Każda przestrzeń posiada indywidualne, a zarazem integralne oświetlenie.
Użyte materiały i aranżacja wnętrz pozwoliła nam na optyczne zwiększenie przestrzeni użytkowej. Wszechobecna biel i idealnie wykorzystane możliwości stworzyły wysoką i bardzo wyszukaną oraz niepowtarzalną jakość. Wykorzystaliśmy w sposób maksymalny istniejące możliwości dla uzyskania tego efektu.

Informacje
  • Powierzchnia użytkowa: 136,5 m2
  • Projekt: 2010
  • Realizacja: 2010
  • Inwestor: prywatny
  • Nagrody: II nagrodą w 5 edycji konkursu VASCO Integracja, w kategorii Projekty Zrealizowane . | link
  • Lokalizacja: Wrocław, ul. Słonecznikowa
  • Foto: chillhouse


chillHouse
architektura: +48.600.641.535, design: +48.608.053.186, management: +48.608.444.207
ul. Hercena 8/5, 50-453 Wrocław, Poland
e-mail: biuro@chillhouse.pl

Copyrights © chillhouse 2007-2010.
Wszystkie prawa zastrzeżone.